Istraživanje pokazuje: Svaka druga žena u Crnoj Gori iskusila nasilje

Sep 27, 2017
1024
Istraživanje pokazuje: Svaka druga žena u Crnoj Gori iskusila nasilje

Svaka druga žena u Crnoj Gori bila je žrtva nasilja u nekom trenutku tokom svog života, govori „Istraživanje o prevalenci, percepcijama, cijeni i multidisciplinarnom odgovoru na nasilje u porodici”.

Ovo istraživanje je sprovedeno u okviru projekta IPA 2014  „Podrška antidiskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti”, koji finansira Delegacija Evropske unije, Kancelarija UNDP u Crnoj Gori i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, u cilju praćenja sprovođenja politike rodne ravnopravnosti u oblasti rodno zasnovanog nasilja. 

Uvodnu riječ na događaju su imali: Fiona McCluney, stalna predstavnica UN sistema i stalna koordinatorka UNDP u Crnoj Gori, Plamena Halacheva, šefica političke sekcije, DEU, Nada Drobnjak, predjsednica odbora za rodnu ravnopravnost i Biljana Pejović, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Rezultate istraživanjam predstavila je Katarina Jovanović, IPSOS Strategic Marketing.

Evidentno je da ne smijemo zatvrati oči jer nasilje ima dalekosežne posljedice po pojedinca, porodicu i cjelokupno društvo.

Cijena nasilja je astronomska. Procjenjuje se da Crna Gora godišnje izgubi više od 233 miliona eura usljed posljedica koje nasilje uzrokuje po: društvenu dobit, zdravstvenu zaštitu i bezbjednost, radnu produktivnost, sprovođenje zakona i sektorske budžete.

https://www.youtube.com/watch?v=-63jg7wMfU8&feature=youtu.be

Vjerujemo da ovaj video nikoga ne bi smio ostaviti ravnodušnim.

U nastavku pogledajte fotografije sa događaja na našem sajtu.

http://www.gendermontenegro.com/multimedia/photo-gallery/379