Vjenčanje sa “Talijom”

Autor Hajdana Simović
Nov 15, 2017
1122
Vjenčanje sa “Talijom”

Wedding Studio Talija u Nikšiću je agencija koja se bavi organizacijom i dekoracijiom vjenčanja.

“S obzirom na to da smo u ovaj posao krenule ja i sestra, sve je počelo spontano, na nivou dodatne zarade. Ona je imala ideju i talenat, a ja sam bila uporna i polako naš hobi pretvorila u porodični biznis”, počinje svoju priču mlada preduzetnica Ana Vrbica.

Ana je po zanimanju diplomirana ekonomistkinja, što joj je, kako ističe, znatno olakšalo bavljenje ovim poslom kada je u pitanju finansijski i knjigovođstveni dio posla.

"Talija" se bavi organizovanjem krštenja, rođendana, proslave diploma, raznih jubileja firmi, a samim tim i zahtjevima za uređi enje enterijera. Takođe, u Nikšiću jedini nude kompletnu uslugu, pored standardne, specijalnih efekata, rasvjete i slično.

sl 1

“Ovim poslom se bavim uspješno već sedam godina i sa sigurnošću tvrdim da osim ljepote, zadovoljstva donosi i materijalnu korist. Jasno definisane odgovornosti, akcentovana tačnost i podjela posla je dio našeg poimanja rada. Osim dobro obavljenog posla, tu je i naša sreća što smo učestvovali u srećnim trenucima naših klijenata. Iz svega navedenog, može se reći da postajemo dio života svojih klijenata.”

Ana vjeruje da svi mi imamo dara za nešto, ali je pitanje da li ćemo ga prepoznati u pravom momentu i iskoristiti na najbolji mogući način.
“Nekima su potrebne samo ideje, neki nam daju potrebne smjernice šta i kako žele, a mi im u okvirima planiranog budžeta kojim raspolažu, dajemo predloge. Na klijentima je samo izbor ponuđenog rješenja.”

Mlada preduzetnica objašnjava da je brzi tempo života učinio da ljudi obično nemaju vremena da sami organizuju svoje vjenčanje, proslavu ili neki njima posebni datum.

“S obzirom na to, da bilo koja proslava podrazumijeva veći broj ljudi, koje ne možemo ugostiti u našim životnim prostorima, a evidentna je želja da sve bude svečano, neophodna je naša asistencija. Savremeno doba je sa sobom donijelo proslave, koje nijesu bile uobičajene unazad deceniju dvije, tako da je potreba za ovom vrstom usluge sve veća. Pored sala za iznajmljivanje, naša djelatnost je pratioc odrastanja, života skoro svakog mladog čovjeka. “
Na pitanje, po čemu se razlikuje od ostalih preduzetnica, odgovorila je da je teško sagledati sebe iz perspektive drugih, još teže ocijeniti tuđi i uporediti svoj sa tuđim radom.

“Mogu da kažem, kako iza našeg rada stoji veliki broj uspješnih asistencija, organizovanja vjenčanja, važnih životnih događaja, zadovoljnih klijenata koji su naša najbolja često najkvalitetnija reklama. Naši novi korisnici su bili mahom posjetioci, gosti proslava koje smo organizovali i to nas drži u ubjeđenju da smo profesionalno i kvalitetno dali doprinos atmosferi, osjećaju zadovoljstva naših klijenata.”

sl 3

Veliku podršku ženama u preduzetništvu u vidu umrežavanja konsaltinga pružile su joj obuke za Ekonomsko osnaživanje žena, u sklopu programa “Podrška anti-diskriminacionim i politikama rodne ravnopravnosti” koje realizuju UNDP i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, kao i postojanje ženske solidarnosti i uzajamne podrške. Program okuplja sve veći broj preduzetnica koje se sa zadovoljstvom međusobno povezuju i stvaraju prilike za saradnju.

sl 2

Ana je dokaz da čovjek mora, treba da voli ono čime se bavi, jer je na kraju to izvor njegove egzistencije.

“Nužno je poštovati ono od čega živimo, s obzirom na to da je ovaj posao prerastao iz hobija, a hobi po definiciji je ono što volimo, mi zaista imamo sreću da se bavimo ovom djelatnošću. Sve dok napredujem u ovom poslu i bavim se nečim što volim, ja sam zadovoljna. Svako ko je dovoljno ambiciozan, uporan, spreman je na odricanje, može uspjeti , a to će mu svakako donijeti veliku radost i zadovoljstvo , a naravno i materijalnu dobit “, za kraj poručuje sagovornica.