ŽPM za Mina Business: Opštine da kreiraju budžetske linije za žensko preduzetništvo

Mar 21, 2018
1270
ŽPM za Mina Business: Opštine da kreiraju budžetske linije za žensko preduzetništvo

Predstavnica Ženske političke mreže, Jelena Radenović u intervjuu za MINA Business, govorila je o ženskom preduzetništvu kao ekonomskom potencijalu Crne Gore i predstavila inicijativu za podršku ženskom preduzetništvu kroz uvođenje posebnih budžetskih linija u opštinama.

Radenović je za agenciju Mina biznis naglasila da je hitno usvajanje odluke o raspodjeli sredstava neophodno, posebno u opštinama u kojima će ubrzo biti raspisani lokalni izbori.
 ``Ukoliko se ova obaveza ostavi novim sazivima parlamenata u tim opštinama, neće biti vremena za čitav postupak raspodjele propisan odlukom, odnosno sredstva će ostati zarobljena u budžetu ili neće biti namjenski realizovana``, kazala je Radenović, i podsjetila je da su u šest opština, tj. u Podgorici, Danilovgradu, Baru, Budvi, Kolašinu i Herceg Novom, izdvojena sredstva u ukupnom iznosu od oko 120 hiljada eura.
``To možda s aspekta onih koji se bave preduzetništvom ne predstavlja veliko izdvajanje, ali smo mi u ŽPM sigurne da su ona samo početni korak u razvoju ženskog preduzetništva``, dodaje Radenović.

Prema podacima, žene čine 50 odsto ljudskog kapitala i polovinu radne snage u Crnoj Gori, odnosno predstavljaju značajan ekonomski potencijal, međutim, u ekonomskoj aktivnosti one učestvuju sa svega 9,6 odsto, što je daleko ispod prosjeka u zemljama Evropske unije sa učešćem između 30 i 38 odsto.